AHUM – Ny tjänst hjälper dig hitta rätt psykolog

Ahum - Hitta rätt psykologDet första steget mot en ljusare vardag för den som lider av psykisk ohälsa är ofta att sträcka ut handen för att få hjälp. Du som någon gång har gjort detta, har troligtvis även upplevt förvirringen som som lätt kan uppstå.

  • Vart hittar man en bra psykolog?
  • Vilken typ av terapi är den bästa?
  • Ska jag gå till en psykolog eller psykoterapeut?

Att hitta rätt i terapidjungeln kan onekligen kännas som att leta efter en nål i en höstack.
Detta är något som det relativt nya företaget Ahum vill få ändring på.
Svårt att hitta rätt för den som behöver stöd
Ahum är en ny digital plattform som skall göra det enklare för den som söker psykologiskt stöd att hitta rätt psykolog. Enligt Fredrik Sandin, en av grundarna till Ahum, så är marknaden idag alltför kaotisk för den som söker hjälp.
– ”Det finns i dagsläget en mängd olika alternativ för den som vill börja gå i terapi. På ett sätt är det positivt, men å andra sidan kan det lätt bli överväldigande för en person som mår psykiskt dåligt. Att sätta sig in i vilken terapimetod som är bäst anpassad och vilken psykolog man bör gå till är oftast både en energikrävande och långdragen process. Alltför ofta slutar det dessvärre med att personen i fråga ger upp i sökandet eller hamnar hos en psykolog som inte har specialkunskap inom området som personen söker stöd för.”

Ahum matchninar automatisk

Det var just detta problem, svårigheten för personer som söker psykologisk hjälp att hitta rätt psykolog, som låg till grund för Ahum. Genom ett unikt matchmakingsystem så blir personer som vill börja gå i terapi matchade med passande psykologer. Detta baseras på svaren från ett kort frågeformulär som görs direkt i webbläsaren. I formuläret ställs frågor om varför personen har valt att söka sig till terapi och hur personen har mått under den senaste månaden. Efter att formuläret är besvarat ges förslag på passande psykologer. Det går även att ställa in vilka psykologer som syns i sökresultatet baserat på exempelvis ålder och terapeutstil.

Plattformen riktar sig till personer med alla former av psykisk ohälsa. Ahum kan alltså hjälpa dig att hitta en terapeut med specialkunskap inom alltifrån jobbrelaterad stress och ångest till personlighetsstörningar och bipolaritet.

Enkelt bokningssystem

Efter att matchningen är färdig går det enkelt att boka en första terapisession direkt genom Ahums plattform. Detta bidrar till en ännu lägre tröskel för personen som söker stöd, eftersom krångliga bokningsmoment kan undvikas. Systemet erbjuder även möjlighet för ombokning eller avbokning.

Ahums uppföljning efter behandlingen

För att ständigt kunna förbättra Ahum görs en uppföljning efter varje behandling. Här får personen som har använt tjänsten möjlighet att utvärdera sina upplevelser. Detta gäller både användningen av plattformen och själva behandlingen. På detta sätt hoppas Ahum på att ständigt kunna förbättra tjänsten och göra den så användarvänlig och fördelaktig som möjligt för personer som vill hitta en psykolog.
-”Värdebaserad vård, alltså vård som sätter individens resultat i centrum, är något som vi har valt att fokusera mycket på. Genom att prioritera kvalitet framför kvantitet och ständigt jobba med att förbättra tjänsten så hoppas vi dels på att fler skall kunna söka hjälp för psykisk ohälsa, men även att de som gör det får träffa rätt psykolog, säger Fredrik.”